Blog - En, is de beloning naar wens?

Het was weer inspiratie ten top… Een tijd terug was ik aanwezig bij een evenement waar ook Ricardo Semler van het Zuid-Amerikaanse Semco live aanwezig was. Wat een verhaal! Hij is al jaren bezig met de vormgeving van het bijzondere bedrijf Semco. Daar waar geen hiërarchie heerst, daar waar men doet waar men zin in heeft en daar waar men zijn eigen beloning bepaalt. Het klinkt bijna utopisch en te mooi om waar te zijn en toch bestaat het. Maar waarom vinden wij het zo utopisch? Dat komt omdat het niet in onze gestructureerde, westerse denkprocessen past. Zoals ik al eerder schreef is loslaten het meest moeilijke wat er is, en o wee als het dan toch lukt, dan zou je er zomaar eens een hele mooie wereld aan over kunnen houden.

Selectief
De dag na Semler, bij “De Ochtendspits” op BNR, werd in reactie op zijn verhaal de stelling geponeerd dat werknemers hier ook zelf de hoogte van hun salaris zouden moeten kunnen bepalen. “Ai”, dacht ik bij mezelf…”wordt er uit dat enorme succesverhaal van Semco, dat organisch is ontstaan, slechts een aspect uitgelicht dat meteen ook een van de meest gevoelige is van ons werkend bestaan: de hoogte van ons salaris? Pijnlijk!

Luisteraars hadden genoeg argumenten om de hoogte wel of niet door de werknemers zelf te laten vaststellen. Uiteindelijk gaat het niet over de hoeveelheid koper, zilver of goud die je krijgt uitgekeerd in ruil voor bewezen diensten. Veel belangrijker is dat je zelf kunt bepalen HOE je wordt beloond. Semler sprak ook niet zozeer over de hoogte van het salaris maar gaf juist aan dat er binnen Semco wel tientallen manieren zijn om iemand te belonen in ruil voor zijn geleverde bijdrage.

Comp & Ben
Nu snap ik dat je als doorgewinterde HR-manager of Compensation & Benefits expert hier in ons schone en strak georganiseerde Nederland er niet aan moet denken dat iedereen zomaar krijgt waar hij of zij behoefte aan heeft. Maar we zouden wel eens wat vaker kunnen kijken naar alternatieve vormen van belonen, dus meer flexibel omgaan met de klassieke grondslagen (belonen naar Lidmaatschap, Functie, Competentie en resultaat). We zouden bijvoorbeeld kunnen gaan belonen naar aanleiding van Tijd, Kerntaken, Premiums en Eco-Footprint. Factor tijd gaat dan vooral over geïnvesteerde tijd. Kerntaken zijn te lezen als deliverables in een project. Premiums zijn zaken waarmee je extra waarde toevoegt aan de organisatie en de eco-footprint draait om een beloning voor de reductie die je als individu weet te realiseren op je eigen CO2 footprint. En let wel; beloning staat niet per definitie synoniem aan geld. Beloning kun je ook ontvangen in de vorm van vrije tijd, kennis, kunde en zelfs groene stroom en (biologisch) voedsel!

Het verhaal van Semler zal niet zomaar gaan werken in onze wereld. Hij heeft Semco onder de heersende condities, tijdgeest en economie kunnen laten groeien tot wat het vandaag de dag is; de ultieme democratische organisatie die wij utopische eigenschappen toeschrijven. Wel kunnen we zijn verhaal gebruiken als inspiratie: sta eens even stil en stel jezelf de vraag; “Wat wil ik nou echt?” en vervolgens: “wat kan ik morgen, in mijn omgeving, aanpakken om dichter bij dat doel te komen?

Ik gun je een hoge beloning!